Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

W taki upał nie za bardzo chce się gotować, nie mówiąc już o jedzeniu ciepłych dań. Co prawda przy robieniu chłodnika konieczne jest gotowanie, ale trwa ona krótko i można sobie botwinkowy wywar przygotować dzień wcześniej. A właściwie to cały chłodnik można przygotować dzień wcześniej. Stanie w lodówce wcale mu nie zaszkodzi, a nawet może pomóc dobrze przegryźć się smakom.

  • pęczek botwinki  z buraczkami
  • 1 l kefiru lub maślanki
  • koperek
  • 3 – 4 ogórki gruntowe
  • sok z cytryny
  • sól
  • czarny pieprz

do podania :

  • jajka na twardo

Chłodnik z botwinkiLiście i łodygi botwinki po umyciu pokroić. Buraki obrać i tez pokroić w drobną kostkę. Zalać wodą i gotować aż całość zmięknie. Dla zachowania koloru i smaku dodać sok z cytryny. Ostudzić.

Ogórki obrać i zetrzec na grubych oczkach tarki.

Koperek posiekać.

Do wywaru z botwinki dodać kefir lub maślankę, ogórki, koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem, jeżeli trzeba można jeszcze dodać sok z cytryny.

Chłodnik schłodzić i podawać z połówkami jajka.

Chłodnik z botwinki

Smacznego :)

Chłodnik z botwinki
Rate this post

5 thoughts on “Chłodnik z botwinki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.