Biała kiełbasa

Biała kiełbasa

Robiliście już kiedyś swoją kiełbasę? Ja długo jakoś nie mogłam się za to zabrać. Wydawało mi się, że to jest niewiadomo jak skomplikowane. Ale to wcale nie jest trudne! Jedyne co jest konieczne i bez czego nie wyjdzie to końcówka do nadziewania kiełbasy.

Od kiedy zrobiłam białą kiełbasę po raz pierwszy minęło już trochę czasu i teraz nie wyobrażam sobie świąt bez takiej swojskiej kiełbaski.

2 kg łopatki

1 kg boczku

½ główki czosnku

5 – 6 łyżek majeranku

2 – 3 łyżki czarnego mielonego pieprzu

60 g soli

300 ml lodowatej wody

jelita

Biała kiełbasa

Mięso pokroić na kawałki, takiej wielkości żeby weszły do maszynki do mielenia.

Łopatkę zmielić w maszynce z sitkiem o dużych oczkach ( 8 mm ).

Boczek zmielić maszynką z sitkiem o mniejsztch oczkach ( 4 mm ).

Mięsa połączyć ze sobą, dodać przyprawy i powoli dodając wodę wyrabiać, aż masa ztanie się kleista. Może to potrwać ok 15 minut.

Wyrobioną masę schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Jelita przygotować tak jak zaleca producent. Najczęściej trzeba je wypłukać, a potem wymoczyć przez 1 – 2 godziny w wodzie, czasmi zalecane jest powtórzenie tych czynności.

Przygotować maszynkę do mielenia miesa. nakładając na nią końcówkę do nadziewania kiełbasy.

Rurkę posmarować tłuszczem ( np. olejem), ułatwi to nakładanie jelita.

Na przygotowaną końcówkę do nadziewania nałożyć całą osłonkę,

Mięso wkładać do górnego otworu maszyki i kiedy zacznie wychodzić zatrzymać maszynę. Ściągnąć koniec jelita i zawiązać go, ponownie naciągnąc na rurę, zeby nie było luzu. Uruchomić maszynkę i  powoli w miarę napałniania zsuwać jelito z rurki. co jakiś czas zakręcają je tak by powstały kiełbaski odpowiedniej wielkości.

Tak przygotowaną kiełbasę chowamy do lodówki, a potem parzymy lub pieczemy.

Biała kiełbasa

Smacznego!

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.