Babka piaskowa

Babka piaskowa
9.4/10 - (8 votes)
Babka piaskowa to kolejne wspomnienie z dzieciństwa. To kiedyś bardzo popularne ciasto odeszło dzisiaj trochę w zapomnienie.
Moim zdaniem to wielka szkoda.
To jedno z tych ciast, które robią się same, a składniki na nie po prostu są w lodówce i nie trzeba specjalnie po nie leciec do dklepu, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Można je zrobić w zwykłej keksówce, unikniecie wtedy problemu z wyciąganiem z formy, który u mnie niestety sie pojawił, co widac na zdjęciach.
Użyłam czarnego kako stąd taki ciemny kolor dolnej warstwy.
1½ szkl  ( 300 g ) mąki ziemniaczanej
4 łyżki ( 50 g ) mąki pszennej
1 szkl ( 230 g ) cukru
200 g masła
4 jajka
4 łyżki śmietany kremówki 30 %
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
dodatkowo :
tłuszcz do wysmarowania formy
mąka lub bułka tarta
cukier puder

Babka piaskowa
Masło, jajka i śmietanę wyjąc wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę.
Nie przerywając ucierania dodać kolejno jajka, a potem śmietanę.
Mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i porcjami dodawać do miksowanej masy.
Formę na babkę dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypac mąką lub bułką tartą.
Do wysmarowanej formy przełożyć połowę ciasta, może być trochę więcej niż połowa.
Do ciasto które zostało w misce dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Położyć resztę ciasta do formy, można lekko pomieszać.
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Babkę wsatwic do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.
Babka piaskowa
Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



2 thoughts on “Babka piaskowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here