Krucha krajanka z powidłami śliwkowymi

Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką

Dzisiaj będzie tradycyjnie, ciasto kruche, powidła i kruszonka. Bardzo polecam.

kruche ciasto :

  • 1 szkl ( 125 g ) maki pszennej
  • 0,25 szkl ( 50 g ) cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

kruszonka :

  • 0,5 szkl ( 40 g ) płatków owsianych
  • 0,25 szkl ( 30 g ) maki pszennej
  • 0,33 szkl ( 70 g ) brązowego cukru
  • 60 g masła
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

dodatkowo :

  • 1 kg śliwek lub powidła śliwkowych

Krucha krajanka z powidłami śliwkowymi

Jeżeli macie powidła, to ten punkt pomijacie, jeżeli chcecie wykorzystać śliwki, to trzeba je umyć, wypestkować i wrzucić do gara o grubym dnie. Postawić na mały ogniu, od czasu do czasu. Najpierw puszczą sok, a potem trzeb będzie poczekać aż ten sok wyparuje, a całość zgęstnieje. Mi zajęło to dwa wieczory. Powidła wyszły smaczne, ale dość kwaśne, idealnie jednak pasowały do całości.

Krucha krajanka z powidłami śliwkowymi

Teraz kruche ciasto, Do sypkich składników dodać pokrojone masło, ekstrakt i szybko zagnieść. Schłodzić przez 30 – 60 minut w lodówce.

Składniki kruszonki połączyć ze sobą, tak żeby powstały grudki.

Formę ( 30 x 30 ) wyłożyć papierem do pieczenia.

Krucha krajanka z powidłami śliwkowymi

Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Na nie wyłożyć powidła i wysypać kruszonkę.

Piec w 180 º C przez 40 – 45 minut. Wystudzić.

Podawać pokrojone w kostkę.

Krucha krajanka z powidłami śliwkowymi

Smacznego :)

Czas na śliwki

Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką
Rate this post

10 thoughts on “Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.