Piernikowe muffiny dyniowe z bakaliami

Piernikowe muffiny dyniowe z bakaliami

Kiedy zaczynałam piec, miałam w planach ciasto dyniowe. Jednak podczas wsypywania składników do miski do miski przepis ewoluował i na samej zmianie składników się nie skończyło. Zmieniła się też forma. Powstały więc takie oto babeczki. Najważniejsze, że smakują dobrze. Jako dowód napiszę, że moja córka z koleżankami zamówiły takie na nadchodzącą imprezę haloweenową. Będziemy piekły je w dużej ilości.

Z podanej ilości składników wyszły mi 22 muffinki.

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl płatków owsianych
  • 3/4 szkl cukru
  • 400 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 1/2 szkl śmietany kremówki
  • 1/4 szkl oleju rzepakowego
  • garść rodzynek
  • garść połamanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 czubata łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Piernikowe muffiny dyniowe z bakaliami

Do miski wlać płynne składniki, dodać jajka i wsypać wszystkie sypkie składniki. Wszystko razem wymieszać, wystarczy, że składniki połączą się ze sobą.

Piernikowe muffiny dyniowe z bakaliami

Formę do muffinek wyłożyc papilotkami, do każdej włożyć porcję ciasta. Ponieważ mam tylko formę na 12 muffinek, po upieczeniu pierwszej porcji czynność powtórzyłam. Ciasto na swoją kolej czekało w misce.

Piernikowe muffiny dyniowe z bakaliami

Piec w temperaturze 180ºC pprzez 35 minut. Studzić na kratce.

Piernikowe muffiny dyniowe z bakaliami

Smacznego :)

Rate this post

38 przemyśleń nt. „Piernikowe muffiny dyniowe z bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.