chleb piwno cebulowy

Chleb piwno cebulowy

W lutym w Piekarni Amber piekliśmy chleb Piotra Kucharskiego z książki Chleb domowa piekarnia , a przepis wybrała dla nas Beata z bloga Stare gary.

Chleb cebulowy bardzo lubię, nie piekłam go jednak nigdy z dodatkiem piwa. U mnie przepis z małymi zmianami. Za późno zabrałam się do przygotowywania zaczynu, a dodatkowo pomyliłam jego proporcje. Chleb chyba nie ucierpiał na tym jakoś bardzo, bo wyszedł smaczny i ładnie się prezentował.

zaczyn :

  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 100 g wody
  • 60 g zakwasu

ciasto :

  • zaczyn
  • 800 g mąki żytniej typ 720
  • 650 ml piwa pszenicznego
  • 2 cebule
  • 20 g ( 2 łyżeczki )  soli
  • olej do smażenia

chleb piwno cebulowy

Dzień przed pieczeniem wyjąć zakwas z lodówki i zostawić go do ogrzania na 1 – 2 godziny.

W misce wymieszać wszystkie składniki zaczynu. Ja jak pisałam dałam za mało wody i mój zaczyn wyszedł dosyć gęsty. Przykryć i odstawić na 8- 12 godzin.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Wystudzić.

Gotowy zaczyn powinien mieć lekko kwaśny zapach. Ponieważ dałam mniej wody całość mojego zakwasu ważyła 350 g, więc nie musiałam niczego odważać jak w przepisie oryginalnym. Dodać pozostałe składniki ciasta i wszystko dokładnie wymieszać.

chleb piwno cebulowy

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z tej porcji ciasta wyjdą dwa małe bochenki chleba upieczone w keksówce lub jak u mnie jeden duży bochenek upieczony w formie 22 x 22 cm. Przełożyć ciasto do formy i odstawić do wyrośnięcia. W zależności od tego jak silny był zakwas i temperatury powietrza może to trwać dobrych kilka godzin.

chleb piwno cebulowy

Piec w nagrzanym do 220 º C piekarniku przez 60 minut. Piekarnik powinien być zaparowany, ja po prostu wstawiłam na spód naczynie z wodą. Po 45 minutach wyjęłam chleb z formy, żeby lepiej upiekły się brzegi i spód.

Chleb wyszedł bardzo smaczny. Cebulę czuć, ale nie jest bardzo dominująca.

chleb piwno cebulowy

Smacznego :)

Chleb z piwem i cebulą na blogach:
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Gotuj zdrowo! Guten Apetit!
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Moje male czarowanie
nie-ład mAlutki
Notatki kulinarne
Ogrody Babilonu
Para w kuchni
Polska zupa
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne

 

28 myśli nt. „Chleb piwno cebulowy

    1. Agnieszka Autor wpisu

      Agnieszka, warto zrobić. Jest smaczny i niekłopotliwy, no może czas czekania jest długi, ale roboty niewiele i efekt bardzo smaczny :)

      Odpowiedz
  1. Gucio

    Bardzo mi się podobają bochenki o takim dużym kształcie a jak do tego dodać smakowity miękisz to jest perfekcyjny chlebek. Do kolejnego spotkania.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.