Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem

Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem
8.9/10 - (15 votes)

W lipcowej piekarni prowadzonej przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami piekłyśmy bułeczki które wybrała Renata z bloga Codziennik kuchenny. Przepis pochodzi z bloga Marcina Grahamka,weka i kajzerka. Pomysł  na bułkę na zakwasie z dodatkiem pieczonego czosnku, bardzo przypadł mi do gustu, więc  z nieukrywaną radością zabrałam się za ich pieczenie.

W składnikach są małe zmiany, ale bułkom to nie zaszkodziło, bo wyszły smaczne.

zaczyn:

  • 20 g zakwasu ( u mnie żytni )
  • 90g mąki pszennej
  • 55 g letniej wody

ciasto :

  • 140 g zaczynu
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 60 g mąki pszennej razowej
  • 240 g wody
  • 25 g oleju
  • 8 g drożdży
  • 10g soli
  • 25 g pieczonego czosnku
  • 15 g miodu

bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem

Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin.

Wodę wlać do miski, rozmieszać w niej miód i drożdże, dodac zaczyn i pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić , uformować kulę i włożyc do natłuszczonej miski na dwie godzimny, w połowie czasu składając.

bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem

Po tym czasie podzielić ciasto na 9 części i dać mu odpocząć 10 minut. Formowac bułki. Moje ciasto było dość luźne, wiec musiałam podsypywac mąka. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy bo bułki będą rosły. Odstawić do wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do 250ºC. Wstawic bułki, zmniejszyć temperaturę do 220ºC i piec 20 – 25 minut.

bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem

Smacznego :)

Kto upiekł lipcowe bułki…
Aciri – Bajkorada
Agnieszka – Polska zupa
Amber – Kuchennymi drzwiami
Alucha – Nieład malutki
Beata – Stare gary
Danusia – Co mi w duszy gra
Ela – W poszukiwaniu slowlife
Gucio – Kuchnia Gucia
Jola – Smak mojego domu
Jswm – Nie tylko na słodko
Kamila – Ogrody Babilonu
Łucja – Fabryka kulinarnych inspiracji
Magda – Konwalie w kuchni
Marcin – Grahamka, weka i kajzerka
Marzena – Zacisze kuchenne
Renata – Codziennik kuchenny
Tosia – Smakowity chleb



27 thoughts on “Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here