Żurek

Żurek

Pamiętacie przepis na zakwas ?  Teraz przyszła kolej na pokazanie jak ja go wykorzystałam. Powstał pyszny żurek.

  • żeberka wędzone
  • biała kiełbasa
  • kiełbasa wędzona
  • włoszczyzna
  • zakwas
  • ziemniaki
  • chrzan
  • majeranek
  • sól

dodatkowo :

  • jajka na twardo

żurek

Do garnka wkładamy żeberka i kiełbasę, dodaję obraną i umytą włoszczyznę. Zalewamy 3 l wody i gotujemy wywar. Kiedy warzywa zmiękną zlać wywar przez sitko do garnka.

Kiełbasę i marchewkę pokroić.

Zakwas wymieszać i wlewać powoli do wywary cały czas mieszając.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać wodą tak, żeby były zakryte, posolić i ugotować do miękkości. Dodać je do wywaru razem z wodą w której się gotowały. Dołożyć kiełbasę i marchew. Wymieszać i razem zagotować. Na koniec dodać chrzan i w razie potrzeby posolić.

Celowo nie podaje proporcji, bo zawsze gotuję na oko. Jedni lubię mniej ziemniaków, inni kiełbasy. W składnikach wpisałam majeranek, ale nie widać go na zdjęciach, a to tylko dlatego, ze zapomniałam go kupić, a ten który miałam w domu się skończył.

żurek

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


7 thoughts on “Żurek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.