Zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów
9.7/10 - (3 votes)

Powoli, ale niestety nieuchronnie zbliża się koniec czasu dobrych pomidorów. Niestety nie da się nimi najeść na zapas, ale można jeść je w dowolnych ilościach dopóki jeszcze są. Oczywiście poza zjadaniem ich na surowo,jest jeszcze niezliczona ilość możliwości przetworzeniaich i dodawania do różnych potraw.

Dzisiaj wracam do was po przerwie w blogowaniu z tegorocznym hitem naszego domu czyli bardzo prostą w przygotowaniu i pełna smaku zupa z pieczonych pomidorów.

  • 9 dużych ( ok. 1,5 kg ) pomidorów
  • 1 duża cebula
  • główka czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazyli
  • pieprz cayen wg uznania
  • sól, pieprz
  • oliwa

zupa z pieczonych pomidorów

1. Pomidory umyć. Przekroić na pół.

2. Cebulę pokroić w półplastry.

3. Z czosnku ściąć górę tak jak na powyższym zdjęciu.

4. Warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia. Skropić lekko olejem. Piec w temperaturze 180 º C przez ok. 30 minut.

zupa z pieczonych pomidorów

5. Lekko przestudzone pomidory z cebulą oraz z wyciśniętymi ząbkami czosnku przełożyć do garnka. Dodać przyprawy i zmiksować.

6. W upalne dni, zupa jest od razu gotowa, jeżelijest jednak chłodniej, albo po prostu lubicie gorące zupy to przed podaniem trzeba ją podgrzać. Uważajcie przy tym, bo jak każda gęsta zupalubi pryskać.Najlepiej wiec jest albo robić to na małym ogniu pod przykryciem, albo na większym i stale mieszając.

7. Zupę z pieczonych pomidorów można podawać bez dodatków, ale jeżeli lubicie mieć coś chrubiącego na talerzu można dodać jakieś ziarna albo grzanki.

zupa z pieczonych pomidorów

Smacznego :)



3 thoughts on “Zupa z pieczonych pomidorów”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here