Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Kiedy na targu podeszłam do pani po koperek, mój wzrok zatrzymał się na skrzynce, gdzie w pęczkach leżał szczaw. Jak już go zobaczyłam, to nie mogłam nie kupić. I tak pojawia się na blogu kolejna zupa :

  • pęczek włoszczyzny
  • 2 pęczki szczawiu
  • 500 – 700 g ziemniaków
  • jajka
  • łyżka masła
  • łyżka olej do smażenia
  • sól, pieprz

zupa szczawiowa

Włoszczyznę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać 2 – 3 litrami wody i ugotować z niej bulion warzywny. Odcedzić. Warzaywa odłożyć i wykorzystać do innego celu, np. do zrobienia nieśmiertelnej sałatki jarzynowej.

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wywaru i ugotować do miękkości.

Szczaw umyć, osuszyć i usmażyć na oleju z masłem. Z naszej wielkiej ilości liści zostanie niepozorna kupka mazi w kolorze brzydko zielonym.

Kiedy ziemniaki będą miękkie ,do zupy przecieramy przez sitko szczaw. W ten sposób pozbędziemy się mało przyjemnych włókien. Całość solimy, dodajemy pieprz i zagotowujemy ponownie.

Podajemy z jajkiem i śmietaną.

zupa szczawiowa

Smacznego :)

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


1 thought on “Zupa szczawiowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.