Zupa rybna

Zupa rybna

Ulubiona zupa mojego męża.

  • 0,5 kg filetów z dorsza
  • 1 łyżka ( 10 g ) bulionu rybnego dashi*
  • 2-3 szt ( ok. 300 g ) czerwonej papryki**
  • duża cebula
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka mielonego chilli
  • łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Na patelni rozgrzać olej, posiekany czosnek i pokrojoną w pióra cebulę. Podsmażyć.

Cebulę umyć, oczyścić i pokrić w paski. Dodać do przypraw. Podsmażyć. Do całości dodać bulion rybny dashi i litr wody. Wymieszać. Dodać pomidory i pokrojoną w kilkucentynetrowe paski rybę.

Zagotować i zostawić na małym ogniu na 10 minut.

zupa rybna

Jeśli będzie potrzeba dosolić. I gotowe.

Smacznego :)

*  ja akurat miałam pod ręką ten bulion, ale można użyć innego bulionu rybnego, a w ostateczności może być bulion warzywny, powinien on zastąpić wodę, czyli dodajemy 1 litr.

** użyłam słodkich podłużnych papryk, ale spokojnie można użyć zwykłych.

bulion dashi



3 thoughts on “Zupa rybna”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »