Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

 

  • 2 l wywaru*
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 szt ( 100 g ) marchewka
  • 1 szt ( 180 g ) cebula
  • 300 g kiszonych ogórków
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • ew. sól

zupa ogórkowa

Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę. Wywar zagotować, wrzucić warzywa i gotować 20 minut.

W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Ogórki zetrzeć na tarce na większych oczkach i dodać do cebuli. Razem jeszcze poddusić.

Po ugotowaniu ziemniaków i marchwi w wywarze, dodać to co smażyliśmy i zostawić na ogniu na kolejne 10 – 20 minut.

Podawać samą lub zabieloną śmietaną. A może znacie inne sposoby jej podania?

 

Smacznego :)

* jeśli nie mamy wywaru, w przypadku zupy ogórkowej można ją zrobić zastępując go wodą.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.