Zupa ogórkowa

- 2 l wywaru*
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 szt ( 100 g ) marchewka
- 1 szt ( 180 g ) cebula
- 300 g kiszonych ogórków
- 1 łyżka oleju
- pieprz
- ew. sól
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę. Wywar zagotować, wrzucić warzywa i gotować 20 minut.
W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Ogórki zetrzeć na tarce na większych oczkach i dodać do cebuli. Razem jeszcze poddusić.
Po ugotowaniu ziemniaków i marchwi w wywarze, dodać to co smażyliśmy i zostawić na ogniu na kolejne 10 – 20 minut.
Podawać samą lub zabieloną śmietaną. A może znacie inne sposoby jej podania?
Smacznego :)
* jeśli nie mamy wywaru, w przypadku zupy ogórkowej można ją zrobić zastępując go wodą.