Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Lubicie kurki? To moje ulubione grzyby. Dlatego od razu gdy się pojawiły na rynku musiały trafić do mojej kuchni, a trzeba było zadecydować co z nich zrobić. Pomysłów jak zawsze było wiele, Co zrobić? Sos do kaszy czy makaronu? Może jajecznicę na śniadanie? A może po prostu zacząć od zupy?

Jak widzicie padło na zupę kurkową. I wcale tego nie żałuję. Taka zupa musi się pojawić i u was.

  • 2 litry wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 300 g kurek ( oczywiście może być i więcej )
  • 2 szt. ( 250 g) cebuli
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 szt. ( 150 g ) marchewki
  • 2 łyżki ( 20 g ) oleju
  • 200 g śmietany 12 %
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

zupa kurkowa

Warzywa obrać. Kurki oczyścić.

Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości posolonej wody.

Pokrojoną cebulę i kurki obsmażyć na oleju.

Kiedy warzywa zmiękną, do gotujących ziemniaków i marchwi dodajemy kurki i wywar. U mnie był wywar drobiowy, ale równie dobrze może to być wywar z samych warzyw. Całość jeszcze gotujemy razem 10 minut. Hartujemy śmietanę ciepłą zupą i wszystko mieszamy.

Doprawiamy do smaku pieprzem i jeśli trzeba to jeszcze solimy.

Posypujemy natką pietruszki i gotowe.

zupa kurkowa

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.