Zupa krem z selera

Zupa krem z selera

Prosta w przygotowani zupa krem z selera. O przyjemnej gładkiej konsystencji i niezapomnianym smaku. Warto spróbować. Jeśli lubicie to warzywo, nie muszę was namawiać, jeśli nie jesteście do niego przekonani, spróbujcie, może ta zupa przekona was do niego?

 

  • 1 seler ( u mnie ok. 600 g )
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru
  • 300 ml mleka ( krowie lub sojowe )
  • olej do smażenia
  • sól

zupa krem z selera

Seler obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą, tak, żeby zakryła warzywo i zacząć gotować.

Jabłko obrać pokroić w kostkę i dorzucić do garnka z gotującym się selerem. Dodać mleko i gotować aż seler zmięknie.Ja dodałam tutaj mleko krowie, ale zupa wychodzi doskonale z mlekiem sojowym.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z obranym i drobno posiekanym imbirem.

Dodać do ugotowanego selera. Razem jeszcze chwilę pogotować i zestawić z płyty.

Kiedy lekko przestygnie zmiksować i doprawić solą do smaku.

Smacznego :)

 

Niskokaloryczny styczeń

 



4 thoughts on “Zupa krem z selera”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »