Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Za oknem słońce, ale niech was to nie zmyli, czuć już jesień. Jest po prostu zimno. A jak robi się zimno to i chętniej sięgam do sprawdzonych przepisów na zupy. Dzisiaj, również pełna słońca, zupa dyniowa. Ma piękny pomarańczowy kolor i fantastyczny smak. Zachęcam do spróbowania.

  • mała dynia hokkaido (ok. 2 kg )
  • cebula
  • puszka mleka kokosowego
  • sok 0,5 – 1 cytryny
  • olej
  • kumin
  • kolendra
  • chili
  • sól

dodatkowo :

  • papryka
  • ziarna słonecznika
  • siemię lniane

zupa krem z pieczonej dyni

Dynia może tez być inna, jednak hokkaido nie wymaga obierania. Inne gatunki trzeba obrać przed pieczeniem, jeśli się okaże bardzo twarda, można to zostawić na czas po pieczeniu.

Dynie przekroić, wyjąć środek i podzielić na łódki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić olejem i posypać przyprawami. Piec w 180 º C przez 40 – 60 minut do miękkości. Czas pieczenia zależy od gatunku dyni, a nawet od konkretnego egzemplarza.

zupa krem z pieczonej dyni zupa krem z pieczonej dyni

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w pióra cebulę. Dodać dynię, mleko kokosowe i całość zalać wodą. Wody ma być tyle, żeby była kilka cm nad warzywami. Zagotować. Zmiksować. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Wymieszać i gotowe.

zupa krem z pieczonej dyni

Paprykę pokroić w cienkie paseczki i obsmażyć je na oleju.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

Do misek lub na talerze nakładać zupę, na wierzch ułożyć paski papryki i posypać ziarnami słonecznika i siemieniem lnianym.

zupa krem z pieczonej dyni

Smacznego :)

Sposób na dynię 2015

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


13 thoughts on “Zupa krem z dyni”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.