Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Pyszna, aromatyczna zupa z grzanką, posypana żółtym serem.

  • 750 g cebuli
  • 1 l wywaru
  • 1 szkl białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • olej do smażenia
  • bułka na grzanki
  • żółty ser do posypania

zupa cebulowa

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć na nią cebulę, lekko posolić, posłodzić i usmażyć na złoty kolor.

Przełożyć cebulę do garnka, dodać płyny i wspólnie zagotować. Jeśli zupa będzie za gęsta należy dodać wodę. W razie potrzeby dosolić. I teraz mamy dwie możliwości. Ja osobiście wolę zupę w takiej formie, ale jeśli wolicie gładkie zupy, całość można zmiksować.

Na patelni podsmażyć na małej ilości tłuszczu kromki bułki, tak żeby powstały grzanki. Ja smażyłam na maśle, bo tak mi smakuje najbardziej, ale można to zrobić na oleju.

zupa cebulowa

Przełożyć do kokilek. Na każdej porcji położyć grzankę, posypać ulubionym serem i zapiec w piekarniku, do lekkiego zrumienienia sera.

Smacznego :)



2 thoughts on “Zupa cebulowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »