Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Aromatyczna zupa cebulowa z grzanką posypanż żółtym serem. Prosta w przygotowaniu

  • 750 g cebuli
  • 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 szkl białego wina
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • bułka na grzanki
  • żółty ser do posypania

zupa cebulowa

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć na nią cebulę, lekko posolić, posłodzić i usmażyć na złoty kolor.

Usmażoną cebule przełożyć  do garnka, dolać wywar  i wino, zagotować. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta należy dodać wodę.

Jeżeli nie lubicie jak wam coś wpływa w zupie zmiksujcie ją. Jednak polecam zostawienie zupy w takiej formie z kawałkami cebuli.

Na patelni podsmażyć na małej ilości tłuszczu kromki bułki, tak żeby powstały grzanki. Ja smażyłam na maśle, bo tak mi smakuje najbardziej, ale można to zrobić na oleju.

zupa cebulowa

Zupę rozlać do kokilek, lub innych naczyń które można zapiekać. Na każdej porcji położyć grzankę, posypać ulubionym żółtym serem i zapiec w piekarniku, do lekkiego zrumienienia sera.

Smacznego!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


2 thoughts on “Zupa cebulowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.