Zimowy kociołek z piekarnika

Zimowy kociołek z piekarnika

Dzisiaj chciałam zaprosić was na danie idealnie nadające się na zimowe dni. Bo kto powiedział, że kociołek musi być robiny na zewnątrz i koniecznie nad ogniskiem. Oczywiście ma to swój urok, ale jak się nie ma co się lubi…

Zawartość kociołka może być różna i dokładnie tak  samo jest z naszym garnkiem w piekarniku. Poniżej podaję składniki na wersje podstawową, ale wy możecie dodać jeszcze np. pokrojoną dynie, buraki czy korzeń pietruszki. Wszystko zależy od tego co lubicie lub po prostu od tego co znajdziecie w domu.

Jeżeli jeszcze was nie przekonałam, dodam, że ta zapiekanka, to jedno z tych dań, które robią się same, wystarczy tylko wszystko wrzucić do garnka. Reszte już zrobi piekarnik.

Nie podaje ilości, bo to też zależy od tego co lubicie i co akurat będziecie mieli pod ręką.

Mięso można tez spokojnie pominąć, danie w wersji wegańskiej też jest pyszne.

  • ziemniaki
  • kapusta
  • cebula
  • papryka
  • marchewka
  • kiełbasa ( mięso, kabanosy, boczek )
  • sól
  • przyprawy np. słodka papryka, ostra papryka, czosnek, majeranek
  • olej

kociołek pełen warzyw

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w pióra. Kapustę poszatkować. Paprykę i kabanosy pokroić w kostkę. Marchew pokroić w talarki.

Wszystko razem wymieszać i doprawić, skrapiając delikatnie olejem. Wymieszać.

Piec 200 º C w przykrytym naczyniu przez godzinę. Ja najbardziej lubię to robić w garnku żeliwnym, ale spokoknie można to zrobić w naczyniu do zapiekania, pamiętając jednak o przykryciu go.

kociołek pełen warzyw

Smacznego :)

5.00 avg. rating (92% score) - 1 vote


19 thoughts on “Zimowy kociołek z piekarnika”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.