Zielone curry

Zielone curry

Pyszne, kremowe i pełne smaków. Pięknie pachnące w całym domu. Po prostu curry.

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100 g groszku cukrowego
  • pół małej czerwonej papryki
  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki zielonej pasy curry (ilość zależy od jej ostrości i tego jak ostre chcemy mieć danie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • pół łyżeczki chilli
  • olej
  • sól

zielone curry z kurczaka

Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Zdjąć je z patelni.

Czosnek i imbir posiekać jak najdrobniej. Razem z pastą curry i chilli przesmażyć je na oleju. Po dwóch minutach dodać mleczko kokosowe. Wymieszać. Dodać groszek cukrowy, pokrojoną w cienkie paski paprykę i mięso. Jeśli sos będzie za gęsty można go rozrzedzić dolewając bulion lub wodę. Dusić wszystko razem 5 – 10 minut.

Podawać z ryżem.

zielone curry z kurczaka

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »