wolno pieczone żeberka w sosie barbecue

Żeberka wolno pieczone w sosie barbecue

jeżeli lubicie żeberka musicie spróbować zrobić te z poniższego przepisu. Są pyszne. Mój mąż twierdzi, że to najlepsze żeberka jakie jadł.

  • 1 – 1,5 kg żeberek

przyprawa :

  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka gorczycy

sos barbecue :

  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego drobno imbiru
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 0,25 łyżeczki pieprzu cayen
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 0,5 łyżki soli
  • 0,5 szkl octu
  • 0,5 szkl pasaty pomidorowej
  • 0,25 szkl sosu sojowego
  • 1 szkl syropu klonowego
  • olej

wolno pieczone żeberka w sosie barbecue

 

Wszystkie przyprawy zmieszać ze sobą.

Żeberka pokroić na porcje. Natrzeć je mieszanką przypraw tak, żeby oblepiała dokładnie, grubą warstwą mięso ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc.

Przed pieczeniem ułożyć żeberka w naczyniu do pieczenia, przykryć i piec w 160 º C przez 2,5 godziny.

Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika, każdy kawałek posmarować po bokach i na górze sosem barbecue i dopiec w 180 º C przez 15 – 20 minut.

wolno pieczone żeberka w sosie barbecue

Sos barbecue :

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić ją na oleju razem z czosnkiem i imbirem. Dodać przyprawy, wymieszać. Wlać ocet, sos sojowy, pasatę i syrop klonowy. Całość gotować aż sos zgęstnieje.

Sosu będzie więcej niż potrzeba do jednej porcji żeberek. Można go spokojnie schować do słoików i wykorzystać do innych potraw. Ja bardzo lubię go z pizzą.

wolno pieczone żeberka w sosie barbecue

Smacznego :)

Żeberka wolno pieczone w sosie barbecue
Rate this post

16 thoughts on “Żeberka wolno pieczone w sosie barbecue”

  1. Ach Agnieszko u Ciebie jak zwykle coś pysznego – lubię żeberka, ale takich jeszcze nie robiłam. Wyglądają wybornie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.