Żeberka wolno pieczone w sosie barbecue

Żeberka wolno pieczone w sosie barbecue

Nawet jeżeli nie lubicie żeberek, te musicie zrobić. Przepis już poszedł ode mnie w świat i wiem, że ma swoich wiernych fanów. I nic w tym dziwnego, są one po prostupyszne. Mój mąż twierdzi, że to najlepsze żeberka jakie jadł.

Nie zrażajcie się przypadkiem ich wygladem na zdjęciu, nie są przypalone ani zwęgląne i smakują wybornie.

Nie ukrywam, jest z nimi troche pracy, ale zapewniam, że każda minuta poświęciona przygotowaniu tych żeberek w sosie barbecue jest tego warta. Na zachętę dodam jeszcze tylko, że nie musicie być super kucharzami, żeby osiągnąć efekt wow, ten przepis wam to zapewni. I wierzę, że w wielu waszych kuchniach pojawi się jeszcze nie raz.

  • 1 – 1,5 kg żeberek

przyprawa :

  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka gorczycy

sos barbecue :

  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego drobno imbiru
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 0,25 łyżeczki pieprzu cayen
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 0,5 łyżki soli
  • 0,5 szkl octu
  • 0,5 szkl passaty pomidorowej
  • 0,25 szkl sosu sojowego
  • 1 szkl syropu klonowego
  • olej

wolno pieczone żeberka w sosie barbecue

Wszystkie przyprawy dobrze ze sobą zmieszać.

Żeberka oczyścić, usuwając błonę która może być przy kościach.

Mięso pokroić na porcje i natrzeć mieszanką przypraw tak, żeby oblepiała dokładnie, grubą warstwą żeberka ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc.

Żeberka ułożyć w naczyniu do pieczenia, przykryć i piec w 160 º C przez 2,5 godziny.

Po tym czasie wyjąć naczynie z żeberkami z piekarnika, każdy kawałek posmarować po bokach i na górze sosem barbecue i piec w 180 º C jeszcze przez 15 – 20 minut już bez przykrycia.

wolno pieczone żeberka w sosie barbecue

Sos barbecue :

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić ją na oleju razem z czosnkiem i imbirem. Dodać przyprawy, wymieszać. Wlać ocet, sos sojowy, passatę pomidorową i syrop klonowy. Całość gotować od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje.

Sosu będzie więcej niż potrzeba do jednej porcji żeberek. Można go spokojnie schować do słoików i wykorzystać do innych potraw. Ja bardzo lubię go z pizzą.

wolno pieczone żeberka w sosie barbecue

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


16 thoughts on “Żeberka wolno pieczone w sosie barbecue”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.