Żeberka pieczone

Żeberka pieczone

Idzie jesień. Za oknem coraz chłodniej, więc włączenie piekarnika nie budzi już niechęci. Można piec. Lubicie żeberka?

 

  • 1,5 kg żeberek
  • marynata :
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kilka kropli lub szczypta czegoś ostrego (ja akurat miałam sos piri – piri )
  • 1 łyżeczka soli

żeberka pieczone

Składniki marynaty wymieszać. Jeśli nie mamy płynnego miodu, żeby lepiej połączyć składniki można je lekko podgrzać.

Żeberka pociąć na kawałki i posmarować marynatą, ja wkładam mięso do pudełka, i polewam marynatą, zamykam i mieszam.

Wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja po prostu przygotowuje sobie mięso dzień wcześniej.

Piekarnik nastawić na 180 º C. Wstawić do niego żeberka w przykrytym garnku lub naczyniu do zapiekania. Piec 1,5 godziny od momentu kiedy piekarnik osiągnie już ustawioną temperaturę.

 

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.