zawijane bułki ze szpinakiem

Zawijane bułeczki ze szpinakiem

To mój drugi raz kiedy piekłam wspólnie z innymi w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi Drzwiami. W kwietniu zawijane bułki ze szpinakiem zaproponowała Tosia z bloga Smakowity Chleb.

Musiałam dodać więcej mąki i w składnikach podałam moje proporcje.

szpinak :

  • 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 4 – 5 łyżek śmietany u mnie kremówki
  • ząbek czosnku ja dałam łyżkę bardzo czosnkowego masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

ciasto :

  • 150 g zakwasu ( dokarmionego ok. 10 godzin wcześniej )
  • 500 g mąki pszennej + 50 g
  • 320 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli

dodatkowo :

  • mąka do podsypania
  • oliwa do smarowania

zawijane bułki ze szpinakiem

Szpinak włożyć do garnka, rozmrozić, dodać pozostałe składniki i zagotować. Wystudzić i zmiksować.

Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem. Moje ciaso było bardzo rzadkie i dlatego dałam wiecej mąki niż w przepisie bazowym.

Ciasto podzielić na połowe. Jedną odłożyć, a do drugiej dodać szpinak. Moje ciasto wymagało dodania mąki ( to to dodatkowe 50 g ). Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.

zawijane bułki ze szpinakiem zawijane bułki ze szpinakiem zawijane bułki ze szpinakiem zawijane bułki ze szpinakiem

Po tym czasie na wysypnym mąką blacie rozciąnąć białe ciasto na prostokąt. Ponieważ moje zielone ciasto potrzebowało by bardzo dużo mąki do rozwałkowania i uformowania jakiegokolwiek kształtu, rozprowadziłam je bezpośrednio na jasnym cieście,

Całość zawinąć w rulon. I pokroić na plastry. U mnie wyszło 11 bułek.

Połozyć na papierze do pieczenia i odstawić na godzinę. Posmarować oliwą.

zawijane bułki ze szpinakiem zawijane bułki ze szpinakiem zawijane bułki ze szpinakiem zawijane bułki ze szpinakiem

 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec kolejne 15 – 20 minut.

zawijane bułki ze szpinakiem

Bułki można też upiec w wersji z drożdżami, przepis w podanym we wstępie linku.

zawijane bułki ze szpinakiem zawijane bułki ze szpinakiem

Smacznego :)

Razem ze mną piekły :

 

Akacjowy blog
Codziennik kuchenny
Co do jedzenia
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rozważania o kuchni i nie tylko
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne

 

Dziękuję za wspólne pieczenie :)

Zawijane bułeczki ze szpinakiem
Rate this post

20 thoughts on “Zawijane bułeczki ze szpinakiem”

  1. Wyszły pięknie zielone :) Prawdziwie wiosenne, dziękuję za wspólny czas, pozdrawiam serdecznie :)

  2. W przepisie nawet podałam w nawiasie dodatkowa ilosc do podsypania maki, wiec od poczatku taki byl zamysl, aby po wyrosnieciu podsypac ciasto i zawinac ksztaltne buleczki. Wiele tez zależy od szpinaku, bo w przypadku mrożonego z paczki, może on byc bardziej lub mniej wodnisty, a to z kolei zmieni konsystencję ciasta, ale swietnie sobie poradzilas, a bułeczki się pięknie prezentuja, az miło popatrzec!
    Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam serdecznie :)
    Ps. Nie wiem dlaczego nie mogę w niektórych miejscach użyc polskich znaków?
    Tosia.

    1. Przepis jest fantastyczny. Cieszę się, że je piekłam. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam rónież serdecznie :) Ps. nie wiem co z tymi polskimi znakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.