Ryba zapiekana z ziemniakami

Ryba zapiekana z ziemniakami

Czasami mniej znaczy więcej. Wiem, wiem, to taki popularny slogan, ale w przypadku kuchni często się sprawdza. Dzisiejsza propozyja taka właśnie jest. Kilka składników, proste smaki, bardzo łatwe do przygotowania. Myślę, że posmakuje wszystkim, nie tylko tym którzy lubią rybe.

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szt (250 g ) cebule
  • 350 g filet z dorsza
  • 2 łyżki ( 20 g ) oleju
  • sól, słodka papryka

ryba zapiekana z ziemniakami

Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry. Lekko obgotować.

Cebulę pokroić w piórka. Lekko zeszklić na łyżce oleju.

Rybę pokroić na małe kawałki.

Ziemniaki wymieszać z resztą oleju.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, rybę, lekko oprószyć solą i papryką. Przykryć resztą ziemniaków. Piec w 180°C przez 30 minut.

Wersja dla leniwych : ziemniaki i cebulę można piec bez wcześniejszej obróbki, jednak trwa to znacznie dłużej.

Zapiekanka rybna z ziemniakami

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.