Wytrawne drożdżówki pieczone w październikowej piekarni

Wytrawne drożdżówki pieczone w październikowej piekarni

W październikowej piekarni piekliśmy wytrawne drożdżówki. Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O chlebie, a wybrała go Ala nie-ład mAlutki. U mnie chyba bardziej pasowałaby nazwa bułki, ale nie będę jej zmieniałą. Wyszły smaczne, bardzo łatwo się je przygotowuje i powinny sie udac nawet tym mniej wprawionym w pieczeniu.

U mnie przepis pojawia się z opóźnieniem, bo niestety pomyliły mi się dni. Ale i tak dziękuję wszstkim którzy ze mną piekli :)

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 ml wody
  • 50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

dodatki :

  • feta
  • ser owczy
  • żółty ser
  • papryka
  • salami
  • pomidor
  • oregano
  • rozbełtane jajko z mlekiem

wytrawne drożdżówki

Drożdże rozetrzeć z cukrem, kiedy się rozpuszczą dodać pozostałe składniki ciasta i je zagnieść. Za mnie zrobił to robot. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części. Uformować kule i odstawić na 15 minut. Po tym czasie rozpłaszczyć je, posmarować jajkiem. Na wierzch położyć to co nam fantazja podpowie, u mnie to było to co miałam w lodówce.  Odstawić do wyrośnięcia.

Piec w 200°C przez 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać oregano.

wytrawne drożdżówki

Smacznego :)

 

Znajdziecie je też na blogach :

Codziennik kuchenny
Foodnotes
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


25 thoughts on “Wytrawne drożdżówki pieczone w październikowej piekarni”

Pozostaw odpowiedź I'm young wife Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.