Wyjątkowe pierożki curry czyli spiral curry puffs – foto instrukcja

Jak tylko zobaczyłam zdjęcia spiral curry puffs wiedziałam,że muszę je zrobić. Znalazłam dokładne instrukcje jak zrobić ciasto i wzięłam się do roboty. Nie będę oszukiwać, zrobienie tych pierożków wymaga sporo pracy. Ale warto je przygotować, bo ciasto jest wyjątkowe, a nadzienie curry bardzo smaczne. Ja nadziałam je ziemniaczanym curry, ale jak to ze wszystkimi pierogami bywa, do środka można wsadzić co nam tylko wyobraźnia podpowie.
ciasto I :
- 2 szkl (300 g ) mąki
- 0,5 szkl wody
- małe jajko
- pół łyżeczki soli
- łyżka oleju
ciasto II :
- 1 szkl ( 150 g ) mąki
- 75 g masła
nadzienie :
- 0,5 kg ziemniaków
- 1,5 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szkl ciecierzycy
- sól
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 szkl wody
dodatkowo :
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.
W garnku podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Dodać ziemniaki,curry, zalać szklanką wody i gotować do miękkości ziemniaków i wygotowania wody. Wystudzić.
Ze składników na ciasto zagnieść dwa ciasta. U mnie ciasto numer I wyrobił robot, ale można to zrobić ręcznie. Oba ciasta podzielić na pół i uformować kulki. Oba ciasta odstawić na pół godziny.
Ciasto I owinąć wokół cista II. Rozpłaszczyć i rozwałkować. Zrolować i ponownie rozwałkować. Czynność powtórzyć, czyli znowu zrolować i rozwałkować. Po raz trzeci ciasno zrolować i kroić w plastry. Rozwałkować na cienkie placki. Na środku kłaść łyżkę nadzienia i zakleić, tak żeby powstały pierogi.
Pierogi smażyć w głębokim tłuszczu.
Próbowałam przepis odchudzić i połowę upiekłam w piekarniku. Mam niestety smutną wiadomość. Część smażona w głębokim tłuszczu była dużo smaczniejsza.
Smacznego :)
szkoda że taka słaba jestem w pierogach – czadowe są :)
genialne:)
Ale pięknie wygląda! Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/
Pierwszy raz widzę takie pierożki… Świetnie wyglądają! A w smaku pewnie bardzo smaczne :)
bardzo ciekawy przepis :)
Pierożki prezentują się uroczo! Nigdy wcześniej nie spotkałam ich na żadnym blogu. Muszą smakować wyśmienicie!
Wyglądają bardzo ciekawie! Pierwszy raz takie widzę! Chyba spróbuję.
to coś nowego, muszę wypróbować
Ale piękne są i na pewno pyszne :)
Wyglądają przepięknie. :-) W pierwszej chwili myślałam, że to małże. :-)