Wigilijne uszka z grzybami

Wigilijne uszka z grzybami

Robicie uszka? Robię je jeden raz w roku. Na wigilię do barszczu. Jest z nimi trochę zabawy, ale to ze względu na rozmiar.

wigilijne uszka z grzybami

  • ciasto pierogowe ( tu lub tu )

farsz :

  • dwie garści suszonych grzybów
  • cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

wigilijne uszka z grzybami

Z reguły uszka, są produkcją uboczną przy produkcji pierogów. Dlatego nie podaję osobnego przepisu na ciasto. W przypadku robienia samych uszek, proporcje składników ciasta trzeba znacząco zmniejszyć.

wigilijne uszka z grzybami

Grzyby namoczyć, Ugotować. Odcedzić. Wywar można wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej.

Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju.

Grzyby i cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

wigilijne uszka z grzybami

Ciasto cienko rozwałkować i wycinać kółka kieliszkiem. Nakładać farsz i i sklejać. Powstaną malutkie pierożki. W każdym z nich skleić ze sobą brzegi. Tak powstaną uszka.

Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Ja podaję z barszczem.

wigilijne uszka z grzybami

Smacznego :)

12 potraw na świąteczny stół



11 thoughts on “Wigilijne uszka z grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »