wielkanocna baba migdałowa

Wielkanocna baba migdałowa

Babka to kolejna obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dzisiaj mam wam do zaproponowania bardzo pyszną babę z dodatkiem mielonych migdałów.

Przepis  na babkę migdałową z książki Hanny Szymanderskiej „Polska Wielkanoc” z moimi małymi zmianami.

  • 250 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 1 szkl mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka

dodatkowo :

  • mleczna czekolada
  • płatki migdałowe

wielkanocna baba migdałowa

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać część mąki i odstawić do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić.

Jajka z cukrem ubić do białości. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i resztę składników. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Trzeba jednak uważać, żeby ciasto nie wyszło z formy.

Piec w 180ºC przez 40 minut.

Przestudzić i wyjąć z formy.

Babkę można ozdobić, ja użyłam do tego rozpuszczonej na parze czekolady o płatków migdałowych.

wielkanocna baba migdałowa

 

Smacznego :)

Babki Wielkanocne 2015

Wielkanocne Wypieki

Wielkanocna baba migdałowa
Rate this post

11 thoughts on “Wielkanocna baba migdałowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.