Wielkanocna baba migdałowa

Babka to kolejna obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dzisiaj mam wam do zaproponowania bardzo pyszną babę z dodatkiem mielonych migdałów.
Przepis na babkę migdałową z książki Hanny Szymanderskiej “Polska Wielkanoc” z moimi małymi zmianami.
- 250 g mąki
- 40 g drożdży
- 1 szkl mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 100 g mielonych migdałów
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
dodatkowo :
- mleczna czekolada
- płatki migdałowe
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać część mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić.
Jajka z cukrem ubić do białości. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i resztę składników. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Trzeba jednak uważać, żeby ciasto nie wyszło z formy.
Piec w 180ºC przez 40 minut.
Przestudzić i wyjąć z formy.
Babkę można ozdobić, ja użyłam do tego rozpuszczonej na parze czekolady o płatków migdałowych.
Smacznego :)
Wygląda pysznie :-)
Piękna babka! Piekłam migdałową, ale nie na drożdżach. Bardzo lubię ten smak, więc może spróbuję i taką upiec;)
Wychodzi fajna baba, więc spróbuj :)
Ale pysznie wygląda :)
Wspaniała baba :-) zapisuje sobie do zrobienia :-)
Bardzo piękna babka. Zjadłabym taką migdałową. Piękne zdjęcia.
pięknie przystrojony :)
Idealna wielkanocna baba :)
Pysznie się prezentuje :))
idealna na świąteczny stół :)
Piekłam ją trzy razy przed świętami, ale chyba i na stole świątecznym się pojawi :)