Wielkanocna baba drożdżowa dla leniwych

Są domy w ktorych baba na Wielkanoc musi być.
W moim domu rodzinnym baby nie były nieodłączną cżęścią świąt. Ja jednak bardzo je lubię i zawsze conajmniej jedna w tym okresie musi zagościć na naszym stole.
Baba bardzo prosta, nic innowacyjnego.
Jej zaletą jest to, że w wykonanie jej nie trzeba włożyć zbyt wiele pracy.
Z cała pewnością mogę też powiedzieć, że może sobie spokojnie postać z boku kilka dni i poczekać na swoją kolej. Nic jej to niezaszkodzi. Nadal będzie pyszna i nie za sucha.
- 500 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 200 ml mleka
- 25 g drożdży
- 3 jajka
- 150 g cukru
- szczypta soli
- rodzynki
dodatkowo :
- cukier puder do posypania
- masło
- mąka
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Do masy dodać roztrzepane jajka i dalej ucierać.
Dodać mleko i rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszać.
Dosypać mąkę wymieszana z solą i rodzynkami i wszystk dobrze ze sobą połączyć. Można to zrobić ręcznie, ale potrzeba do tego dużo siły, dlatego polecam wykorzystanie do tego robota kuchennego.
Formę do babki wysmarować masłem, wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piec w 175ºC przez 50 – 55 minut.
Wyjąć z piekarnika i zostawić do lekkiego przestudzenia w formie. Potem wyjąć i studzić na kratce.
Babę można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Drożdżowe baby najlepsze, Twoja wyglada apetycznie :)
Prawda, baby drożdżowe rządzą :)
Pięknie wyrosnięta, puszysta=idealna ;)
I do tego jeszcze ją dzisiaj dojadam, a ona nadal smaczna :)
super babka :)
Dziękuję :)
piękne kwiaty, piękna baba! Aż szkoda ja konsumowac!
Kwiaty piękne, to prawda i jeszcze jak na tulipany to długo cieszyły oko :)
Imponujaca baba :)
:)
Pyszna taka babeczka drożdżowa :) Uwielbiam :)