Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanocna baba drożdżowa dla leniwych

Baba na Wielkanoc musi być. U mnie były dwie baby, upieczone przed świętami, na bloga trafi jedna. Do wtorku stała sobie spokojnie, nie było kiedy jej zjeść. Tak więc zrobiłam zdjęcia, opisałam i wam ją przedstawiam.

Baba bardzo prosta, nic innowacyjnego. Ale z cała pewnością mogę powiedzieć, ze stanie przez 3 dni wcale jej nie zaszkodziło. Jest nadal pyszna i nie za sucha.

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • rodzynki

dodatkowo :

  • cukier puder do posypania
  • masło
  • mąka

Wielkanocna babka drożdżowa

Masło utrzeć z cukrem, dodać roztrzepane jajka i dalej ucierać. Dodać mleko, mąkę, sól, rozkruszone drożdże i rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Można to zrobić ręcznie, ale nie ukrywam, że potrzeba do tego dużo siły, albo przy pomocy robota kuchennego.

Wielkanocna babka drożdżowa

Formę do babki wysmarować masłem, wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać i zostawić do wyrośnięcia. Piec w 175ºC przez 50 – 55 minut.

Wielkanocna babka drożdżowa

Wyjąć z piekarnika i zostawić do lekkiego przestudzenia w formie. Potem wyjąć i studzić na kratce.

Babę można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Wielkanocna babka drożdżowa

Smacznego :)

Babki Wielkanocne 2015

Wielkanocna baba drożdżowa dla leniwych
5 (100%) 1 vote

11 thoughts on “Wielkanocna baba drożdżowa dla leniwych”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.