Wegańskie muffiny z kruszonką i orzechami pekan

Wegańskie muffiny z kruszonką i orzechami pekan
10/10 - (2 votes)

Kiedyś usłyszałam, że w wegańskich wypiekach jajka można zastąpić bananami. Jakoś do tej pory nie miałam odwagi wypróbować. Zawsze jednak musi być ten pierwszy raz. I muszę to napisać : to był bardzo udany pierwszy raz i z całą pewnością będę do tego zastępstwa wracała.

ciasto :

  • 3 rozgniecione dojrzałe banany
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 0,75 szkl brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 0,5 szkl oleju
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

kruszonka

  • 2 łyżki olej
  • 1/3 szkl brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • orzechy pekan

wegańskie maffiny z kruszonką i orzechami pekan

Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą i przełożyć do papilotek.

Składniki kruszonki połączyć ze sobą i posypać nią babeczki.

Piec w 180 º C przez 40 minut.

wegańskie maffiny z kruszonką i orzechami pekan

Smacznego :)



6 thoughts on “Wegańskie muffiny z kruszonką i orzechami pekan”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here