wegańskie maffiny z kruszonką i orzechami pekan

Wegańskie muffiny z kruszonką i orzechami pekan

Kiedyś usłyszałam, że w wegańskich wypiekach jajka można zastąpić bananami. Jakoś do tej pory nie miałam odwagi wypróbować. Zawsze jednak musi być ten pierwszy raz. I muszę to napisać : to był bardzo udany pierwszy raz i z całą pewnością będę do tego zastępstwa wracała.

ciasto :

  • 3 rozgniecione dojrzałe banany
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 0,75 szkl brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 0,5 szkl oleju
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

kruszonka

  • 2 łyżki olej
  • 1/3 szkl brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • orzechy pekan

wegańskie maffiny z kruszonką i orzechami pekan

Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą i przełożyć do papilotek.

Składniki kruszonki połączyć ze sobą i posypać nią babeczki.

Piec w 180 º C przez 40 minut.

wegańskie maffiny z kruszonką i orzechami pekan

Smacznego :)

Rate this post

6 przemyśleń nt. „Wegańskie muffiny z kruszonką i orzechami pekan

  1. Bardzo fajne muffiny! :) Ja bardzo często zastępuje jajka bananem albo siemieniem lnianym, ale nie zapomnę miny mojej babci kiedy powiedziałam jej że robię ciasta bez jajek albo bez mleka :D

  2. świetny skład i z pewnością wróży dobre smaki. Lubię banany w cieście bo pachną i dają wilgoć :) Muffinki bardzo atrakcyjne :) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.