Wegański barszcz ukraiński

Wegański barszcz ukraiński

Dzisiaj kolejna zupa. Tym razem na prośbę bardzo miłej koleżanki Ewy z burakami :)

Z barszczem ukraińskim jest tak jak z wieloma innymi potrawami. Ile gospodyń tyle przepisów. Tutaj moja wegańska wersja.

  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera, kawałek pora
  • ćwiartka małej białej kapusty
  • 4 buraki upieczone lub ugotowane
  • 0,5 szkl pasaty pomidorowej lub 0,5 puszki pomidorów krojonych w puszce
  • sok z cytryny lub ocet
  • ugotowana fasola
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól

wegetariański barszcz ukraiński

Warzywa, z wyjątkiem buraków, obrać, zalać wodą. Dodać przyprawy. Gotować 40 – 50 minut.

Kiedy wywar będzie już ładnie pachniał, przecedzić go.

Obrane buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, skropić sokiem z cytryny.

Kapustę poszatkować, marchew pokroić w kostkę. Warzywa zalać wywarem,dodać passate lub pomidory i razem zagotować.

Jeśli zajdzie potrzeba doprawić solą i sokiem z cytryny do smaku.

Podawać z ugotowaną fasolą.

wegański barszcz ukraiński

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »