Vindaloo z ziemniakami i batatami

Vindaloo z ziemniakami i batatami

Danie dość dowolnie odwzorowane z przepisu na vindaloo z dwoma rodzajami ziemniaków z książki “Obfitość” Yotam Ottolenghi. Danie postanowiłam zrobić nagle i nie wszystkie składniki miałam w domu, stąd zmiany w składnikach, oraz moje uwagi co do przygotowania.

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g batatów
  • 1 szt czerwonej papryki
  • 3 szt ( ok. 450 g ) cebule
  • szczypta kardamonu
  • olej
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 25 listków curry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego chili
  • 1 puszka pomidorów
  • 25 ml octu
  • 400 ml wody
  • sól
  • świeża kolendra

vindaloo z ziemniaków i batatów

Cebulę obrać i pokroić w pióra. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, dodać kozieradkę i gorczycę i smażyć do zrumienienia. Dodać pozostałe przyprawy i przesmażyć wszystko razem przez 3 minuty. Dodać pomidory, wodę, ocet. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić przez 20 minut na małym ogniu.

vindaloo z ziemniaków i batatów

Ziemniaki i bataty obrać i pokroić w kostkę. Do sosu dodać ziemniaki i dusić 30 minut. Po tym czasie dodać bataty i pokrojoną w kostkę paprykę i dusić kolejne 30 minut, lub sprawdzając od czasu do czasu do czasu gdy będą ugotowane.

Podawać posypane kolendrą.

vindaloo z ziemniaków i batatów

Smacznego :)

Moje uwagi :

Następnym razem ocet dodam pod koniec. Niestety tak jak przypuszczałam spowolnił on znacznie proces gotowania ziemniaków i za nic nie chciały być gotowe po 40 minutach.



13 thoughts on “Vindaloo z ziemniakami i batatami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »