Udka pieczone w marynacie miodowej

Udka pieczone w marynacie miodowej

Pieczone pałki kurczaka to chyba jedno z popularniejszych dań. Łatwe i samo się robiące. Oczywiście w tej marynacie można zrobić dowolną część kurczaka, a i inne mięso też będzie smaczne.

  • 1 kg pałek z kurczaka

marynata :

  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oleju

pałki pieczone

Składniki marynaty połaczyć, włożyć do niej kurczaka, wymieszać. Ja robię to albo w torebce do mrożenia, albo w plastikowym pojemniku. Szczelnie zamknąć i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Przełożyc do naczynia do pieczenia, polać marynatą i piec w 180ºC przez godzinę.

pałki pieczone

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.