Kurczak masala tym razem udka z kością

Kurczak masala tym razem udka z kością

Przepis znalazłam tu i nie czekając długo zrobiłam. Nie obeszło się bez małych zmian, ale przecież to kuchnia, a nie apteka. Kurczak i sos wyszły pyszne.

  • 1 kg udek kurczaka
  • 3 szt ( 500 g ) cebul
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru startego lub drobno posiekanego
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • łyżka mąki z ciecierzycy
  • olej do smażenia

do posypania :

natka pietruszki lub kolendra

udka masala

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone w pióra cebule i podsmażyć. Ja lekko posoliłam, wtedy cebula puszcza sok i łatwiej ją zeszklić niż spalić.

Z kurczaka zdjąć skórę, czynność bardzo prosta i można sobie z tym poradzić bezużycia noża.

Do cebuli dać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Obsmażyć.

udka masala

Przełożyć do naczynia do zapiekania.

Jogurt wymieszać z mąką z ciecierzycy. I tu uwaga : mąka z ciecierzycy nie jest konieczna, ale gdzieś wyczytałam, że zapobiega oddzielaniu się jogurtu w czasie podgrzewania, więc ja dodałam. Jeśli zdecydujecie się na gotowanie dania w garnku mąkę lepiej pominąć, chyba, że chcecie stać i przez godzinę w nim mieszać.

Mięso zalać jogurtem, wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w 180 º C przez około godzinę.

udka masala

Podawać z ryżem posypane natką lub kolendrą w zależności od tego co wolimy, albo co akurat mamy pod ręką.

Niestety nie miałam Biryani masala, ale jeśli gdzieś, kiedyś dostanę tą mieszankę to z chęcią ją wypróbuje.

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.