Tradycyjny schab duszony w plastrach

Tradycyjny schab duszony w plastrach

Na facebooku zdecydowanie wygrał schab, więc dzisiaj on będzie tematem wpisu.

Czasami fajnie jest zjeść coś tak tradycyjnego jak schab pieczony. Każdy ma na niego swoje sposoby. Ja sama muszę wyznać piekę schab rzadko, chociaz właściwie nie wiem dlaczego. Tym bardziej, że jak coś z obiadu zostanie świetnie się nadaje do chleba na zimno, Z sałatą to ulubione kanapki do szkoły mojej starszej córki.

  • ok. 1 kg schabu
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 1 duża marchewka
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sól
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia

schab tradycyjnie duszony w plastrach

Schab pokroić w plastry, nie powinny być zbyt grube ( 1 – 1,5 cm ). Jeśli macie grube pastry trzeba je piec dłużej, albo rozbić. Przyprawić solą, papryką i majerankiem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju z obu stron.

Cebulę obrać i pokroić w pióra. Marchewkę obrać i pokroić w plastry.W garnku warstwami układać mięso, cebulę i marchew.

schab tradycyjnie duszony w plastrach schab tradycyjnie duszony w plastrach

Na patelnię po smażeniu wlać trochę wody i na chwilę postawić na ogniu, wymieszać i przelać do garnka. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrznego do 180ºC na ok. godzinę.

Mozna jeść w takiej formie, ale można tez wyjąć mięso, a to co zostało zmiksować na gładki sos.

schab tradycyjnie duszony w plastrach

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


24 thoughts on “Tradycyjny schab duszony w plastrach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.