tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Chyba każdy mieszkający w Polsce kiedyś się z nią spotkał. Jedni ją lubią, inni unikają.

Ja robię od czasu do czasu i zawsze cieszy się dużym powodzeniem.

Ostatnio byłam zaskoczona bo na imprezie dzieciaki podchodząc do stołu z wielu potraw wybierały właśnie tą sałatkę, a niektóre wracały po dokładkę!

  • włoszczyzna, która została po gotowaniu wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 2 – 3 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 3 jajka na twardo
  • puszka kukurydzy lub groszku
  • majonez
  • 1 łyżka musztardy

tradycyjna sałatka jarzynowa

Oczywiście można ugotować warzywa specjalnie do sałatki, ale o wiele prościej wykorzystać te które zostały nam po gotowaniu wywaru. Proporcje są dość dowolne, ale u mnie jest to 4 – 5 marchewek, 2 pietruszki, kawałek selera.

tradycyjna sałatka jarzynowa

Jajka i jabłko obieramy i wszystko plus warzywa kroimy w kostkę.

Dosypujemy odsączoną kukurydzę, z powodzeniem można ją zastąpić groszkiem z puszki lub szklanką ugotowanego mrożonego, u mnie jednak zawsze jest kukurydza, jakoś bardziej mi tak smakuje. I dosypujemy do reszty. Doprawiamy musztardą. Mieszamy. Na koniec dodajemy majonez. Pamiętając, że majonezem doprawiamy tylko tą część sałatki, która będzie zjedzona. Sałatkę zdecydowanie lepiej jest przechowywać w lodówce bez dodatku majonezu.

tradycyjna sałatka jarzynowa

Smacznego :)

Rate this post

4 przemyślenia nt. „Tradycyjna sałatka jarzynowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.