Tort truskawkowy w środku zimy

Tort truskawkowy w środku zimy
8.5/10 - (39 votes)

Na pytanie, jaki tort zrobić na urodziny, moje dziecko odpowiedziało : truskawkowy.

Tłumaczę, że to nie jest najlepszy pomysł, bo zima i truskawki nie bardzo idą w parze.

Miałam jednak trudnego przeciwnika,bo ona u koleżanki widziała, takie ładne truskawki…

Nie jestem fanką zimowych truskawek, ale prośbę urodzinową chciałam spełnić. Na szczęście są truskawki mrożone!

biszkopt :

  • 1 szkl ( 160 g )  mąki
  • 1 szkl ( 220 g ) cukru
  • 6 jajek

masa czekoladowa :

  • 200 g śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki ( 30 g ) cukru

masa truskawkowa :

  • 400 g śmietany kremówki
  • 350 g mrożonych truskawek
  • 3 lekko czubate łyzki ( 50 g ) cukru
  • 2 łyżeczki ( 8 g ) żelatyny

tort truskawkowy z mrożonych truskawek

Biszkopt :

Białka oddzielić od żóltek.

Białka ubić na białą pianę. Jeżeli używacie miksera trzeba zmniejszyć obroty i dodać kolejno porcjami cukier, żółtka.

Na koniec delikatnie wmieszać do piany mąkę.

Dno tortownicy Ø 24 lub Ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto.

Piec w 180ºC przez 45 minut.

Wystudzić.

tort truskawkowy z mrożonych truskawek

Masa czekoladowa:

Śmietanę podgrzać, uważając żeby nie zagotować.

W gorącej śmietanie rozpuścić posiekaną wcześniej czekoladę.

Wystudzić i zostawić na kilka godzin do schłodzenia w lodówce.

Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier.

Masa truskawkowa :

Truskawki posypać cukrem i zostawić do rozmrożenia.

Rozmrożone truskawki przełożyć do garnka razem z sokiem który puściły.

Część truskawek ( ok. 1/3 ) odłożyć na potem.

Truskawki w garnku zmiksować. Mocno podgrzać. Do gorącej masy dodać żelatynę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia.

Lekko przestudzić.

Śmietanę ubić na sztywno i pod koniec dodać zmiksowane truskawki z żelatyną.

tort truskawkowy z mrożonych truskawek

Składanie tortu :

Biszkopt przekroić na 3 części.

Pierwszą część biszkoptu włożyć do tortownicy.

Wyłożyć na niego masę czekoladową, wyrównać i przykryć kolejnym biszkoptem.

Na biszkopt położyć 1/3 masy truskawkowej, na to położyć odłożone wcześniej truskawki lekko je wciskając w masę. Przykryć ostatnim biszkoptem.

Na górę wylać resztę masy. Ponieważ między formą a brzegiem biszkoptu jest przerwa, spływająca masa ładnie go wypełni, zasłaniając brzegi.

Wersja dla bardziej perfekcyjnych jest taka, że zostawiamy sobie część masy. Tort  i masę wstawiamy do lodówki.

Po 2 – 3 godzinach wyjmujemy go, zdejmujemy obręcz i dekorujemy brzeg pozostałym kremem.

Dekorować wg uznania.

Całość powinna postać przed podaniem kilka godzin w lodówce. Można go też zrobić dzien wcześniej.

tort truskawkowy z mrożonych truskawek

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



4 thoughts on “Tort truskawkowy w środku zimy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here