Tort rafaello

Tort rafaello

Na urodziny mojej córki postanowiłam zrobić tort rafaello. Trochę pomyślałam co taki tort mieć powinien i wyszło, że powinien być właśnie taki.

Jak to w torcie bazą ciasta jest biszkopt.

Ciasto przekładamy masą z mascarpone i śmietanki kremówki z wiórkami kokosowymi.

Całość przekładamy bezą z migdałami.

Całośc jest bardzo smaczna, możecie mi wierzyć,

biszkopt :

  • 6 jajek
  • 0,75 szkl mąki pszennej
  • 0,75 szkl cukru

beza :

  • 2 białka
  • 0,5 szkl mielonych migdałów
  • 0,25 szkl cukru pudru
  • 50 g migdałów ( słupki lub płatki)
  • szczypta soli

masa :

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany kremówki
  • 0,25 szkl cukru
  • 0,75 szkl wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo :

  • wiórki kokosowe
  • rafaello
  • platki migdałów

tort kokosowy z migdałami, rafaello

Przygotowanie tortu można zacząć dzień wcześniej od upieczenia biszkoptu i bezy.

Biszkopt :

Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i dodać kolejno cukier, żółtka i na końcu mąkę.

Dno tortownicy ( średnica 22 lub 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi można posmarować masłem.

Do przygotowanej formy wlać ciasto. Wyrównać górę.

Piec w 180 º C przez 45 minut.

tort kokosowy z migdałami, rafaello

Beza :

Białka  z solą ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania małymi porcjami wsypywać cukier, a potem mielone migdały.

Na papierze do pieczenia odrysować dno tortownicy w której pieczony był biszkopt.

Bezę rozłożyć na nim tak, że by do brzegów został ok. 1 centymetr wolnego.

Wierzch posypać kawałkami migdałów.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 º C.

Oniżyć temperaturę do 150 º C i piec przez 1, 5 godziny, jeśli beza zacznie brązowieć zmniejszyć temperaturę o 10 stopni.

tort kokosowy z migdałami, rafaello

Krem :

Serek i śmietanę ubić razem na puszysta masę.

Nie przerywając ubijania dodawać porcjami cukier  oraz ekstrakt waniliowy.

Na koniec delikatnie wmieszać w krem wiórki kokosowe.

Jeżeli biszkopt jest nierówny nadmiar ciasta ściąć, a to co zostanie przekroić na pół.

Dolną część posmarować kremem i przykryć bezą.

Bezę posmarować kremem i przykryć drugą połową biszkoptu.

Górę i boki posmarować pozostałym kremem.

tort kokosowy z migdałami, rafaello tort kokosowy z migdałami, rafaello

tort kokosowy z migdałami, rafaello tort kokosowy z migdałami, rafaello

tort kokosowy z migdałami, rafaello tort kokosowy z migdałami, rafaello

Płatki migdałowe podpiec na patelni. Przestudzić i obsypać nim boki tortu.

Górę tortu posypać wiórkami kokosowymi .

Ozdobić kulkami rafaello.

Schłodzić w lodówce.

tort kokosowy z migdałami, rafaello

Smacznego :)

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


13 thoughts on “Tort rafaello”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.