Tort rafaello

Na urodziny mojej córki postanowiłam zrobić tort rafaello. Trochę pomyślałam co taki tort mieć powinien i wyszło, że powinien być właśnie taki.
Jak to w torcie bazą ciasta jest biszkopt.
Ciasto przekładamy masą z mascarpone i śmietanki kremówki z wiórkami kokosowymi.
Całość przekładamy bezą z migdałami.
Całośc jest bardzo smaczna, możecie mi wierzyć,
biszkopt :
- 6 jajek
- 0,75 szkl mąki pszennej
- 0,75 szkl cukru
beza :
- 2 białka
- 0,5 szkl mielonych migdałów
- 0,25 szkl cukru pudru
- 50 g migdałów ( słupki lub płatki)
- szczypta soli
masa :
- 500 g serka mascarpone
- 400 g śmietany kremówki
- 0,25 szkl cukru
- 0,75 szkl wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo :
- wiórki kokosowe
- rafaello
- platki migdałów
Przygotowanie tortu można zacząć dzień wcześniej od upieczenia biszkoptu i bezy.
Biszkopt :
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i dodać kolejno cukier, żółtka i na końcu mąkę.
Dno tortownicy ( średnica 22 lub 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi można posmarować masłem.
Do przygotowanej formy wlać ciasto. Wyrównać górę.
Piec w 180 º C przez 45 minut.
Beza :
Białka z solą ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania małymi porcjami wsypywać cukier, a potem mielone migdały.
Na papierze do pieczenia odrysować dno tortownicy w której pieczony był biszkopt.
Bezę rozłożyć na nim tak, że by do brzegów został ok. 1 centymetr wolnego.
Wierzch posypać kawałkami migdałów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 º C.
Oniżyć temperaturę do 150 º C i piec przez 1, 5 godziny, jeśli beza zacznie brązowieć zmniejszyć temperaturę o 10 stopni.
Krem :
Serek i śmietanę ubić razem na puszysta masę.
Nie przerywając ubijania dodawać porcjami cukier oraz ekstrakt waniliowy.
Na koniec delikatnie wmieszać w krem wiórki kokosowe.
Jeżeli biszkopt jest nierówny nadmiar ciasta ściąć, a to co zostanie przekroić na pół.
Dolną część posmarować kremem i przykryć bezą.
Bezę posmarować kremem i przykryć drugą połową biszkoptu.
Górę i boki posmarować pozostałym kremem.
Płatki migdałowe podpiec na patelni. Przestudzić i obsypać nim boki tortu.
Górę tortu posypać wiórkami kokosowymi .
Ozdobić kulkami rafaello.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Jak z kokosem to już go kocham :)
Nieszczególnie przepadam za biszkoptami, ale Twój zapowiada sie rewelacyjnie!
Wygląda pysznie :) Uwielbiam i kokos i migdały, więc dla mnie bajka :)
Pozdrawiam ciepło, Agness :)
Tyle kokosu… <3 mniam! Ciasto musiało zrobić furorę, dla mnie bomba ;)
Bajeczny i niezwykle apetyczny torcik:) Uwielbiam takie kokosowe pyszności :D
Ochhhhh! Uwielbiam rafaellowe smaki!
Tort pyszności.
Cudowny torcik zdecydowanie moje smaki :-) sto lat dla córci :-)
Był pyszny!
Lekki jak chmurka :D
Musiał być przepyszny :)
Moje smaki :) Uwielbiam kokosowe wypieki, sięgam po duży kawałek!
Dla mnie rewelacyjny tort! Wszystkiego najlepszego dla córki :-).
Serdecznie dziękuję za życzenia w imieniu córki :)