Tort malinowy

Tort malinowy

Pyszny tort, na specjalne zamówienie dla wyjątkowego chłopca :) Jeszcze raz sto lat Kociu !

biszkopt:

  • 110 g mąki
  • 150 g cukru
  • 6 dużych jajek

warstwa malinowa :

  • 300 g malin
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki ( 10 g ) żelatyny

warstwa śmietanowa :

  • 400 g śmietany kremówki
  • 100 g cukru
  • dodatkowo maliny

na wykończenie tortu :

  • 400 g śmietany
  • 100 g cukru
  • dekoracje

Tort malinowy

Jak zawsze zaczynamy od biszkoptu.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać kolejno cukier i żółtka, jeśli używamy miksera, zmniejszyć obroty i dodać mąkę. Przelać do wyłożonej papierem tortownicy i piec 40 minut w 170 º C.

Wystudzić.

Maliny umyć i osuszyć.

Malin y przeznaczonych na masę zmiksować z cukrem i przetrzeć przez sito.  Wymieszać z jogurtem. Żelatynę wymieszać z gorącą masą i dodać do reszty.

Śmietanę ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać cukier.

Tort malinowy

Biszkopt przeciąć na pół. Włożyć do tortownicy. Wyłożyć na niego śmietanę. Na całości ułożyć dość gęsto maliny. Zalać masą malinową i przykryć drugą połową biszkopta.

Zostawić do zastygnięcia w lodówce.

Zastygnięty tort wyjąć z lodówki i z formy. Odwrócić do góry nogami. Tort jest dość zwarty i nie powinny być z tym żadnych problemów, ale nie jest to konieczne.

Ubić resztę śmietany, dodać cukier. Nałożyć ją na boki i górę tortu. Dekorować wg własnej fantazji.

Tort malinowy

Smacznego :)



1 thought on “Tort malinowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »