Tort jagodowy

Tort jagodowy

Wczoraj na targu usłyszałam, że jagody już się kończa, więc jeśli chceci spróbowac tego tortu w ty roku, nie pozostało już wiele czasu na jego zrobieni. A warto spróbowac, bo jest pyszny.

W trakcie robienia miałam wizje katastrofy. Masa jagodowa wyszła dość rzadka i bałam się, że wszysto wsiąknie w biszkopt. Miała być galaretka na wierzchu, ale tort wyszedł za wysoki. Mogła by pomóc obręcz, ale gdzies zginęła, więc zmieniłam koncepcje. Na szczęście efekt był naprawdę smaczny.

biszkopt :

  • 0,5 szkl ( 90 g ) mąki
  • 0,5 szkl ( 125g ) cukru
  • 6 jajek

masa jagodowa :

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 200 g jagód
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ( 10 g ) żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

Masa z białą czekoladą :

  • 400 g śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady

tort jagodowy

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodawać kolejno porcjami cukier, żółtka i mąkę.

Przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( u mnie ø 23 cm ). Piec 30 minut w temperaturze 180°C.

Ubieczony i przestudzony biszkopt przecinamy na pół.

Jagody miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do jagód. Do całości dodać jogurt i wszystko zmiksować.

Wylać na spód biszkoptu, przykryć drugim i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Śmietanę ubić i dodać do niej rozpuszczonę wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę.

Masą posmarować tort. Udekorować.

tort jagodowy

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.