Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Kiedy myślę o torcie czekoladowym, to przed oczami mam biszkopt i pyszny, lekki mus czekoladowy. Niech was nie zwiedzie nieidealny wygląd tego toru. Jego smak jest wart grzechu i jedzenie może nie skończyc sie na jednym kawałku. Polecam go szczególnie wszystkim amatorom czekolady.

biszkopt :

  • 0,5 szkl. ( 90 g ) mąki
  • 0,5 szkl. ( 120 g ) cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ( 10 g ) kakao

mus czekoladowy :

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 500 g śmietany kremówki
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ( 15 g ) żelatyny
  • 100 ml wody

 

tort czekoladowy, tort z musem czekoladowym

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać najpierw żółtka, a potem cukier. Kakao dodać do mąki i wymieszać. Wsypać mieszankę do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Piec w 180°C przez 25 minut.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Żelatynę z cukrem rozpuścić w gorącej wodzie.

 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty i dodać powoli dodać czekoladę i syrop żelatynowy. Masę od razu wyłożyć na ostudzony biszkopt. Masa nie jest płynna, ale i tak całość musi do zastygnięcia być w tortownicy.  Tort udekorować i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Tort jest dość wytrawny więc jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, z powodzeniem można zastąpić jej część lub nawet całość mleczną. Można też jeśli nie zdecydujecie się na zamianę, a masa będzie zbyt wyrazista w smaku zwiększyć ilość cukru.

tort czekoladowy

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


4 thoughts on “Tort czekoladowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.