Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

Bardzo wysoki tort. Nie za słodki, lekko brzoskwiniowy. To chyba już ostatni tort w tym roku. Chyba, że jednak coś się upiecze :)

biszkopt jasny :

  • 0,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • 6 jajek

biszkopt ciemny :

  • 0,25 szkl mąki
  • 0,25 szkl cukru
  • 3 jajka

masa śmietanowa :

  • 400 g śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru

dodatkowo :

  • 1 kg brzoskwiń
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • woda do rozpuszczenia żelatyny

dekoracja :

  • 200 g śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru

tort brzoskwiniowy

Upiec biszkopty. W obu przpadkach oddzielić białka od żółtek i ubić, zmniejszyć obroty dodając kolejno cukier i żółtka. Na koniec dosypać mąkę, a w przypadku ciemnego biszkoptu jeszcze dodatkowo kakao.

Ciasta przelać do form wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą czy kaszą manną. Piec w 180°C. Jasny biszkopt 35 minut. Ciemny 25 minut.

Brzoskwinie zalać gorącą wodą z dodatkiem cukru, gotować 10 minut. Ostudzić, obrać ze skóry i połowę zmiksować, a drugą połowę pokroić w kostkę.

Ostudzony biszkopt jasny przekroić. Połówkę włożyć na dno tortownicy.

Śmietanę ubić, nie przerywając dodać serek mascarpone i cukier. 1/3 masy wyłożyć na biszkop.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Dodać do zmiksowanych brzoskwiń. Wylać na masę śmietanową. Przykryć ciemnym biszkoptem. Do reszty śmietany dodać pokrojone brzoskwinie. Wymieszać i położyć na biszkopt. Przykryć jasnym biszkoptem i wstawić do zastygnięcia do lodówki.

Masę do dekoracji przygotować tak samo jak masę śmietanową. Ja do części dodałam barwnik spożywczy. Wyjąć tort z tortownicy i dekorować.

tort brzoskwiniowy

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »