Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem
10/10 - (4 votes)

Tarta idealna, oczywiście pod warunkiem, że lubicie sery i szpinak.

Pyszna i na ciepło i na zimno.

Wychodzi naprawdę spora, więc idealnie nadaje się na przyjęcia, gdzie spodziewacie się większej ilości gości.

Polecam wam też spód do tart wytrawnych z tego przepisu. Moim zdaniem jest genialny.

Maślankę w cieście możecie zastąpić kwaśną śmietana 12 lub 18 %.

Szpinak powinnien być dobrej jakości więc nie kupujcie tego siekanego, kupcie mrożone liści szpinaku lub użyjcie świeżego.

ciasto :

  • 2 szkl ( 300 g ) mąki
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 0,25 szkl ( 60 ml ) maślanki
  • 0,5 szkl ( 75 g ) sezamu
  • 1 łyżeczka soli

nadzienie :

  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 250 g sera feta
  • 100 g tartej mozarelli
  • 100 g sera pleśniowego gorgonzola
  • 10 szt dużych suszonych pomidorów z oleju
  • 5 jajek
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

tarta serowa ze szpinakiem

Do sporej miski wsypać mąkę i sól, dodać masło i posiekać je nożem na drobne kawałki.

Dodać jajko, maślankę oraz sezam i zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Formę 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ja piekłam w formie ze zdejmowaną obręczą, więc papierem wyłożyłam tylko spód.

Jeżeli chcielibyście upiec ją w formie do tart, wystarczy wysmarować ją masłem, a składniki na  ciasto i nadzienie podzielić na pół.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód oraz boki formy. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Mi do tego celu od lat służy fasola , którą trzymam w słoiku i jest przeznaczona do tego celu, ale może to być inny suchy produkt typu ryż, czy inne nasiona strączkowa albo specjalne fasolki ceramiczne jeśli jesteście ich szczęśliwymi posiadaczami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 º C na 15 -20 minut.

tarta serowa ze szpinakiem

Sery pokroić w kostkę, wymieszać z rozmrożonym szpinakiem, pokrojonymi pomidorami i posiekanym czosnkiem. Jajka zmiksować z jogurtem greckim i gałką. Dodać do serów i dokładnie wymieszać. Całość można delikatnie posolić, ja tego nie robiłam, wystarczyła słoność serów.

Całość przelać na podpieczone ciasto. Wyrównać.

Piec 40 minut w temperaturze 180°C.

tarta serowa ze szpinakiem

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 



4 thoughts on “Tarta ze szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here