Tarta z porem i wędzonym twarogiem

Tarta z porem i wędzonym twarogiem

Tarta z porem i wędzonym twarogiem na kruchym orzechowym spodzie. Ja dodałam gotowane mięso kurczaka, ale nie jest on potrzebny. Wegetarianie spokojnie mogą ten składnik pominąć.

ciasto :

  • 1 szkl ( 140 g ) maki pszennej
  • 1/2 szkl ( 65 g ) mielonych orzechów laskowych
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

nadzienie :

  • ok. 10 cm kawałek pora
  • 250 g wędzonego twarogu
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • opcjonalnie ugotowane mięso z kurczaka

tarta z porem i wędzonym kurczakiem

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami i solą. Wkroić zimne masło, dodać jajko i zagnieść ciasto. Uformować kulę.

Formę do tarty posmarować masłem.

Ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując mąką. Przenieść do formy, wykładając nim dno i brzegi. Schłodzić w lodówce.

Ciasto przykryć papierem do pieczenia, dla lepszego dopasowania można go zgnieść. Na wierzch wysypać coś obciążającego. Ja mam do tego celu przeznaczoną fasolę, ale może to być ryż, groch czy też specjalne ceramiczne kulki.

Piec 10 minut w 180ºC, po tym czasie zdjąć paier z obciążeniem i ponownie wstawić do pieca na 5 – 10 minut.

tarta z porem i wędzonym twarogiem

Pora przeciąć na pół i pokroć w paski.

W misce wymieszać jajka ze śmietaną i musztardą. Dodać rozkruszony twaróg i jeśli macie ugotowane, pokrojone mięso kurczaka. Wszystko wymieszać i przełożyć na podpieczony spód.

Piec w 180ºC ok. 40 minut. Masa powinna się ściąć i ładnie zrumienić.

tarta z porem i wędzonym twarogiem

Smacznego :)



11 thoughts on “Tarta z porem i wędzonym twarogiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »