Tarta z mięsem i cukinią

Tarta z mięsem i cukinią

Tatra z mięsem mielonym, kabaczkiem i kruchym serem.  Trochę takie czyszczenie lodówki w moim wypadku. Smaczna na ciepło i na zimno.

 

kruchy spód :

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • szczypta soli

farsz mięsny :

  • 100 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa )
  • 1/2 małej  ( 50 g ) cebuli
  • 1 szt ( 150 g ) pomidor
  • 1 łyżka ( 10 g ) oleju
  • sól, pieprz

dodatkowo :

  • 1 mały ( 300 g ) kabaczek
  • 100 g tartego sera ( u mnie chedar )

tarta z mięsem i cukinią

Zagnieść kruche ciasto. Wylepić formę na tarte. Wstawić na godzinę do lodówki. Piec przez 180°C przez 20 minut.

Cebulę drobno pokroić. Poddusić na oleju, dodać drobno pokrojony pomidor, dusić do odparowania nadmiaru płynu. Przestudzić.

Mięso wymieszać z masą cebulową, doprawić i wyłożyć na podpieczony spód. Kabaczka pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na mięsie, posypać serem.

Piec w 180°C przez 30 minut.

tarta z mięsem i cukinią

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.