Tajskie zielone curry z ryby

Tajskie zielone curry z ryby

Kolejne curry. I kolejny raz przepis zaczerpnięty z mojej ulubionej strony. Jeśli mam ochotę na coś egzotycznego zawsze najpierw tam zaglądam. Niestety nie zawsze są tam przepisy na to czego szukam. Jeżeli szukacie inspiracji zajrzyjcie na blog Rasa Malaysia. Przepis tu . I niech was nie zniechęci wygląd.

  • 450 g filetów z ryby
  • 4 łyżki pasty curry
  • puszka mleka kokosowego
  • 0,5 puszki wody
  • 150 g pędów bambusa
  • 4 papryczki chili
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki oleju

tajskie zielone curry z ryby

W garnku zagrzać olej, dodać pastę curry i dokładnie wymieszać, poczekać aż zacznie mocno pachnieć.

Filety z ryby pokroić w dość sporą kostkę. Dodać do rozgrzanego curry, dobrze wymieszać. Dodać mleko kokosowe i wodę. Doprowadzić szybko do wrzenia. Dodać pokrojone papryczki chili i pędy bambusa, zmniejszyć ogień i zostawić na 10 minut. Pod koniec dodać sos rybny, cukier i startą skórkę z cytryny. Skórką z cytryny zastąpiłam liść kaffiru, którego niestety nie miałam.

Podawać od razu z ryżem.

Wyszło pysznie i aromatycznie. Polecam.

tajskie zielone curry z ryby

Smacznego :)



13 thoughts on “Tajskie zielone curry z ryby”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »