tagine z kurczaka z morelami i daktylami

Tagine z kurczaka z morelami i daktylami

Na urodziny od męża dostałam piękny tagine. Oczywiste było, że muszę od razu coś w nim zrobić. Wyszło pysznie, a ja juz wiem, że kuchnia arabska będzie kolejną po indyjskiej, moją ulubiona.

Myślę, że kurczaka z morelami i daktylami można przygotować w innym naczyniu do zapiekania i też będzie pyszne. Zdecydowanie polecam!

  • 1 kg filetów z udek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (ok 1 łyżeczka po posiekaniu)
  • kilka nitek szafranu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 szkl bulionu
  • garść daktyli
  • garść suszonych moreli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka Ras el Hanout*

tagine z kurczaka z morelami i daktylami

Cebulę pokroić w pióra. podsmażyć ją na oleju wymieszanym z masłem. Dodać drobno pokrojony czosnek, imbir i oczyszczone udka kurczaka i całość obsmażyć.

Przełożyć do tagine dodać szafran, cynamon, zalać bulionem, możecie go zastąpić wodą. Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec w 200 º C przez godzinę. Po tym czasie dodać pokrojone morele i daktyle, miód oraz przyprawę Ras el Hanout. Piec jeszcze przez 20 minut.

Podawać z kuskusem lub bulgurem.

tagine z kurczaka z morelami i daktylami

*Ras el Hanout:

  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • ¾ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ¾ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzy cayen
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków

Smacznego :)

Tagine z kurczaka z morelami i daktylami
Rate this post

3 thoughts on “Tagine z kurczaka z morelami i daktylami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.