Szynka mielona z szynkowara

Szynka mielona z szynkowara

Kolejna domowa wędlina. Tym razem zrobiona przy pomocy szynkowara.

Może mielonka nie jest bardzo wykwintnym daniem, ale taka zrobiona w domu może być smacznym dodatkiem do kanapek.

  • ok. 1 kg mięsa  ( szynki )
  • 1,5 łyżeczki soli peklowej *
  • ulubione przyprawy ( ja dodałam czosnek )
  • 2 łyżeczki żelatyny

domowamielonka, szynka mielona z szynkowara

Szynkę pokroić w kostkę i zmielić w maszynce.

Dodać wszystkie składniki i całość dobrze wymieszać. całość włożyć do woreczka do mrożenia, Wstawić do szynkowara, dobrze ubić i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka wypełnionego gorącą wodą ( temperatura 90 º C ) woda powinna lekko parować, ale nie powinna wrzeć. Woda powinna sięgać ponad mięso, ale nie wlewać się do środka.

Po wyjęciu z garnka ostudzić, a potem wstawić do lodówki na kilka godzin.

domowamielonka, szynka mielona z szynkowara

Smacznego :)

  • na opakowaniu soli peklowej będzie podane jaka ilość jest potrzebna do zapeklowania kilograma mięsa


15 thoughts on “Szynka mielona z szynkowara”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »