moja szarlotka

Szarlotka

To szarlotka robiona przeze mnie od wielu lat. Jest zawsze hitem i znika w bardzo szybko ze stołu. Nie jest to jedyne ciasto z jabłkami które ,ale to taki mój pewniak. Zawsze wychodzi i bardzo szybko znika.

ciasto :

  • 0,5 kg krupczatki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl ( 100 g ) cukru
  • 250 g masła

dodatkowo :

  • 2-3 kg jabłek
  • cynamon
  • 0,75 szkl ( 150 g ) cukru
  • 3-4 łyżki kaszy mannej

dodatkowo :

  • kasza manna do posypania

moja szarlotka

Przygotować ciasto. Na stolnice lub do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i pokroić je nożem na drobną kostkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać. oczyścić z gniazd nasiennych. I teraz można albo pokroić w kostkę, albo zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na równe części wielkości formy w której zamierzamy piec ciasto. Ciasto przełożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.Posypać je kaszą manną. Wyłożyć jabłka, równo rozprowadzić i przykryć drugim płatem ciasta.

Piec w 180°C przez ok. godzinę.

moja szarlotka

Smacznego :)

Rate this post

4 przemyślenia nt. „Szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.