Spaghetti bolognese, sos

Spaghetti bolognese, sos

Macie swój ulubiony przepis na to danie. Składniki mogą się różnić, ale chyba wspólną cechą jest przygotowywanie tego sosu, trzeba go długo gotować na wolnym ogniu. Dzięki temu nabiera smaku i ma odpowiednią konsystencję.

  • 0,5 kg mięsa mielonego ( wołowina, wieprzowina )
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 – 3 łodygi selera naciowego
  • puszka pomidorów
  • 0,5 szkl czerwonego wina
  • oregano
  • bazylia
  • cynamon
  • sól
  • olej

spaghetti bolognese

Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę ( można ją lekko posolić ). Dodać startą marchewkę i przesmażyć. Przełożyć do garnka, a na patelnie wlać trochę oleju i podsmażyć na nim mięso i też przełożyć do garnka. Łodygę selera przeciąć wzdłuż na pół i pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka razem z pomidorami. Do puszki nalać wodę, i razem z winem dolać ją do garnka. Dodać przyprawy. Wymieszać, przykryć i postawić na małym ogniu.

Cały sekret pysznego sosu polega na długim gotowaniu. Powinno ono trwać co najmniej 2 godziny, ale im dłużej tym lepiej. Ja gotuje ok. 3 godzin, ale i 4 by mu nie zaszkodziło. Trzeba tylko pamiętać, żeby od czasu do czasu go mieszać, a w razie potrzeby podlewać wodą.

Sos świetnie się mrozi i w zasadzie nie zmienia smaku po rozmrożeniu, dlatego można go zrobić większą ilości zamrozić w porcjach. Będzie w sam raz na szybki obiad czy do nakarmienia niespodziewanych gości.

spaghetti bolognese, sos bolognese

Smacznego :)



13 thoughts on “Spaghetti bolognese, sos”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »