Śmietanowy sos z kaparami

Śmietanowy sos z kaparami

Dzisiaj przedstawiam wam mój ulubiony śmietanowy sos z kaparami.

To jest jedno z tych dań, które przygotowuje wtedy kiedy nie za bardzo chce mi się wymyślać, co by tu dzisiaj ugotować. Albo kiedy mam na coś ochotę, ale sama nie wiem na co. Dzięki niemu polubiłam kapary i mogłabym je dodawać prawie do wszystkiego. Za to moja córka, która tak jak ja lubi ten sos, twierdzi, że to jedyne danie w którym kapary jej smakują. Jak będzie z wami musicie sami zobaczyć.

Na zdjęciu sos jest z makaronem sphagetti, ale lepiej pasują do niego rurki czy świderki. Sos wteduy jeszcze lepiej okleja makaron.

  • 100 g szynki gotowanej
  • 1 duża cebula
  • 1 słoiczek ( 140 g ) kaparów
  • 400 g śmietany kremówki
  • olej
  • sól i pieprz

makaron z kaparami

Cebulę pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Dodać pokrojoną też w kostkę szynkę i dalej smażyć. Zalać śmietaną, dodać odcedzone kapary, trochę odcedzonej zalwy i zostawić na małym ogniu do zredukowania. Doprawić pieprzem i jeśli będzie taka potrzeba solą. Dodać ugotowany makaron i wymieszać.

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


2 thoughts on “Śmietanowy sos z kaparami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.